Το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας επιλογής για την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμου Διδασκαλίας και του Ευρωπαϊκού Σήματος Γλωσσών για το 2025. Η θεματική του Βραβείου για το 2025 είναι “Εκπαίδευση για την Πολιτότητα” και συνδέεται με την προτεραιότητα Erasmus+ “Συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή, κοινές αξίες και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά”.
Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμου Διδασκαλίας
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας (EITA) καθιερώθηκε από το 2021 και αποτελεί ετήσιο θεσμό για ολόκληρη την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027. Από το 2025 επεκτείνεται για να περιλάβει το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών (European Language Label – ELL). Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης εστιάζοντας στη στρατηγική προτεραιότητα για την «ενίσχυση των ικανοτήτων και των κινήτρων στο εκπαιδευτικό επάγγελμα». Αναγνωρίζουν, επίσης, τη συμβολή του προγράμματος Erasmus+ στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και τη σημασία της συνεργασίας και της δικτύωσης μεταξύ των σχολείων σε όλη την Ευρώπη. Το όραμα του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης προβλέπει περαιτέρω εργασίες ως μέρος της Ένωσης Δεξιοτήτων. Αυτές θα αντικατοπτρίζονται στο μελλοντικό θεματολόγιο της Ε.Ε. για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο προβλέπει τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, της κατάρτισης και των προοπτικών σταδιοδρομίας των εκπαιδευτικών. Τα βραβεία EITA και ELL αποτελούν κατάλληλα εργαλεία για την υποστήριξη αυτών των στόχων πολιτικής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ευρύτερη δυνατή προβολή και προώθηση των επιτευγμάτων των εκπαιδευτικών. Τα βραβεία μοιράζονται τόσο την κοινή ομάδα-στόχο όσο και κοινούς γενικούς στόχους, οι οποίοι επικεντρώνονται στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτών στην ευρωπαϊκή συνεργασία μέσω των σχεδίων Erasmus+. Αποτελούν μη χρηματικά βραβεία, που στοχεύουν στην αποτίμηση και την αύξηση της ελκυστικότητας του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και, πιο συγκεκριμένα, στην αναγνώριση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε επιτυχημένα σχέδια Erasmus+ και των αποτελεσμάτων τους. Η προσέγγιση των δύο, συνδέοντας το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών ως μία από τις κατηγορίες του EITA, θα ενισχύσει τη συνοχή και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη προβολή για τα βραβεία.
Οι ειδικοί στόχοι του βραβείου είναι:
- Η αναγνώριση των επιτευγμάτων των εκπαιδευτικών και των σχολείων και η προβολή του έργου τους.
- Ο εντοπισμός και η προώθηση καλών πρακτικών διδασκαλίας και μάθησης.
- Η προώθηση της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και προσωπικού του σχολείου.
- Η επισήμανση της αξίας του προγράμματος Erasmus+ για τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαίων εκπαιδευτικών και για τους μαθητές.
Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμου Διδασκαλίας
Το βραβείο απονέμεται σε σχέδια Erasmus+ που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στους τομείς της σχολικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων, και επιλέγονται από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, ως αρμόδια Εθνική Υπηρεσία.
Η αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων γίνεται με βάση προκαθορισμένες διαδικασίες και κριτήρια που έχουν καταρτιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Εθνικές Υπηρεσίες του Προγράμματος.
Το βραβείο έχει συμβολική αξία, καθώς τα σχέδια Erasmus+ υλοποιούνται στη βάση χρηματοδότησης. Εντούτοις, τα βραβευθέντα σχέδια θα προβληθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως καλές πρακτικές καινοτομίας στην εκπαίδευση και θα εκπροσωπηθούν στην Εθνική και Ευρωπαϊκή Τελετή Βράβευσης.
Πεδίο Εφαρμογής και Κατηγορίες Βραβείου
Απονέμονται μέχρι πέντε βραβεία ανά χώρα του Προγράμματος, ένα για καθεμιά από τις κατηγορίες:
- Προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα
- Σχολική Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια εκπαίδευση & Δευτεροβάθμια εκπαίδευση)
- Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
- Εκπαίδευση Ενηλίκων
- Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών
Διαδικασία Επιλογής
Το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης επιλέγει τα σχέδια στη βάση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, της ετήσιας θεματικής προτεραιότητας και των κριτηρίων επιλογής. Μετά την επιλογή των υποψηφίων σχεδίων, η Εθνική Υπηρεσία θα επικοινωνήσει με τα συντονιστικά ιδρύματα/σχολεία/οργανισμούς για να λάβει τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να προχωρήσει στην τελική επιλογή των προτεινόμενων βραβείων.
I. Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Επιλέξιμα είναι τα σχέδια που τηρούν όλα τα πιο κάτω κριτήρια:
- Σχέδια ΒΔ1 και ΒΔ2 των προσκλήσεων 2020 – 2024, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί*
- Σχέδια, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από την κυπριακή Εθνική Υπηρεσία και είχαν κυπριακό οργανισμό ως συντονιστή
- Σχέδια, τα οποία δεν έχουν λάβει το Βραβείο σε προηγούμενα έτη
- Σχέδια, τα οποία εμπίπτουν στη θεματική προτεραιότητα, όπως αυτή ορίζεται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή**
*Σχέδια που έχουν ολοκληρωθεί θεωρούνται τα σχέδια μετά την κατάθεση και αξιολόγηση της τελικής τους έκθεσης και την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών διαδικασιών.
**Για το βραβείο 2025 στην κατηγορία Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, αυτό το κριτήριο δεν είναι υποχρεωτικό.
II. Θεματική προτεραιότητα για το 2025
Για το 2025, η θεματική για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας είναι “Εκπαίδευση για την Πολιτότητα” και συνδέεται με την προτεραιότητα Erasmus+ “Συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή, κοινές αξίες και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά”.
Το ετήσιο θέμα διερευνά την ενδυνάμωση των ανθρώπων να γίνουν ενεργοί πολίτες, προάγοντας την κοινωνική ένταξη και διασφαλίζει ότι οι διαφορετικές φωνές συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κοινές αξίες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ενότητας και της διαφορετικότητας, του διαπολιτισμικού διαλόγου καθώς και της ευρωπαϊκής κοινωνικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Η θεματική αφορά, επίσης, την περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και την έλλειψη γνώσης, και προσπαθεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην ενεργό συμμετοχή και τη συμμετοχή στις κοινότητές τους και στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ε.Ε., μέσω τυπικών ή μη-τυπικών μαθησιακών δραστηριοτήτων. Η ενεργός πολιτότητα και το ήθος στη δια βίου μάθηση μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη κοινωνικών και διαπολιτισμικών ικανοτήτων, κριτικής σκέψης και του γραμματισμού στα ΜΜΕ.
III. Κριτήρια Επιλογής: Χαρακτηριστικά καινοτομίας
Award criteria: the innovation characteristics
The EITA will be awarded based on the following criteria. Each criterion should be assessed on a scale from 1 (poor) to 10 (excellent):
Methodologies used:
In what ways are the teaching and learning approaches elaborated and implemented in the project innovative?
- Multidisciplinary approaches
- Key competence development (knowledge, skills and attitudes) and assessment (formative assessment)
- Linking formal, non-formal and informal learning
- Inclusion, participation, cooperation
- Learners’ active role in the learning process
- Cooperation with external stakeholders
Innovation environments:
In what ways do learning environments involved in the project support innovative teaching and learning approaches?
- Schools as enablers of innovation
- Building a positive school climate
- Sustainable use of available resources
- A whole school approach
- Cross-sectoral cooperation
Teachers’ role:
In what ways do teachers involved in the project influence the innovative teaching and learning processes?
- Teachers’ agency as innovators
- Teachers fostering wellbeing
- Teachers’ skills and competences
- Teachers’ cooperation and peer learning
Impact and outputs:
What is the impact of the innovative teaching and learning processes elaborated and implemented in the project?
- Direct impact on the project target groups
- Inclusion of participants with fewer opportunities
- Spill-over effect (to other students, teachers, schools, local communities and parents)